1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разплащателната агенция ще подпомага частното складиране на свинско месо

Разплащателната агенция ще подпомага частното складиране на свинско месо

Продуктите трябва да са собственост на кандидата за финансиране

 

В ДФ "Земеделие" – Разплащателна агенция започва прием на заявления за подпомагане по схемата "Частно складиране на свинско месо". Подпомагането се прилага за първи път в България въз основа на приетия на 26 октомври т. г. Регламент №1267/2007г. от Комисията на европейските общности. Крайният срок за подаване на документи ще бъде определен допълнително с решение на Комисията.

Кандидатите за подпомагане заявяват срок, в който ще съхраняват свинското месо. Този срок, според регламента може да бъде три, четири или пет месеца. При вече подадено заявление, то не подлежи на оттегляне, а сроковете – на промяна. Кандидатите посочват в заявлението както вида и количеството на месото, така  и исканата субсидия. Най-малко 10 т е определеното минимално количество за съхранение на обезкостени продукти от свинско месо, а за всички останали – е най-малко 15 т. Продуктите трябва да са собственост на кандидата, да са получени от животни, отглеждани на територията на ЕС, най-малко 2 месеца преди деня на заколване и да отговарят на ветеринарните изисквания. Искането за сключване на договор трябва да бъде придружено от банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция, в размер на 20% от исканата субсидия. По този начин се гарантира, че складиращите ще изпълнят договорените задължения. Документите за участие в схемата се приемат в ДФ "Земеделие", отдел "Селскостопански пазарни механизми", сектор "Месо". Общите условия за одобряване на помощи за частно складиране на свинско месо, изискванията към продуктите и кандидатите, са поместени на интернет страницата на ДФ "Земеделие" /www.dfz.bg/ и на Министерството на земеделието и продоволствието /www.mzp.government.bg/.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.