1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разпределението на квотите за сурова захар е извършено незаконосъобразно

Разпределението на квотите за сурова захар е извършено незаконосъобразно

 

"Решението на КЗК потвърждава това, за което ние сигнализирахме от началото на годината – че разпределението на квотите за сурова захар е извършено незаконосъобразно и в нарушение на европейската практика", заяви Георги Узунов, генерален директор на "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица, на специална пресконференция, на която бе представено решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК. Решението на комисията е в отговор на отправена молба от "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица срещу изменението на Наредба №11, извършено от Агенция "Митници". В решението на КЗК се казва, че по този начин "се ограничава и нарушава конкуренцията при разпределението на тарифната квота на нерафинирана сурова захар и са създадени условия за придобиване на господстващо положение от страна на определено дружество". Георги Узунов и Славчо Петров, президент на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост, които взеха участие на пресконференцията, конкретизираха, че става въпрос за "Литекс Комерс" АД.

"Претърпените от нас преки загуби са на стойност на 1 млн. долара до този момент", поясни Георги Узунов. Вече са съкратени 27 работни места заради недостиг на суровина. Предприятието има ключова социална роля в региона и всяко действие в тази посока би имало опостушително действие, предупредиха синдикалистите от предприятието.

Според Георги Узунов "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица са склонни на комромисни действия, защото в момента казусът е твърде усложнен, а не е в интерес на никого да се проточва решението на въпроса. Едно удовлетворяване на претенциите на "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица би довело до спиране на съкращенията, подписване на колективен трудов договор за 2005 г. със синдикатите, стабилизиране на финансовото положение на фирмата и продължение на нейната инвестиционна политика. "До този момент сме инвестирали над 10 млн. лева", припомни Узунов, "реконструирахме Спиртния завод и производствени технологични мощности".

Той изтъкна, че евентуално монополизиране на пазара, каквито условия наредбата на Агенция "Митници" създава, би довело до увеличаване на цената на захарта на едро, което би засегнало всеки потребител. Той прогнозира реална цена от 750-770 лв. на тон, докато сега се движи над 800 лв./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.