1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разработват безплатно бизнес-планове за фермери във Велико Търново

Разработват безплатно бизнес-планове за фермери във Велико Търново

По мярката за създаване на стопанства на млади фермери, субсидията, която се предоставя ще бъде в размер до 25 хиляди евро, която се изплаща на две части

 

Областната служба по съвети в земеделието във Велико Търново започва безплатно разработване на бизнес планове за фермери по мерките на ЕС за развитие на селското стопанство.

Това каза Деян Дончев, началник сектор на службата за съвети по земеделието. От 3 април започна изпълнението на част от дейностите по мярката за предоставяне на съвети и консултиране в земеделието за България и Румъния.

По тази мярка Службата за съвети в земеделието ще приема заявки и молби-декларации за разработване на бизнес планове и окомплектоване на документите за четири мерки. По думите на Деян Дончев, средствата ще бъдат отпускани за създаване на стопанства на млади фермери, агроекологични плащания, мярка подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране и мярка създаване на организации на производителя.

"Първоначално започваме да приемаме молби декларации за две от посочените мерки-създаване на стопанства на млади фермери и за агроекологични плащания", посочи Деян Дончев. Всички земеделски стопани могат да подават молби в Областната служба за съвети в земеделието и след като набавят пълния комплект от документи, може да им бъде приета заявката, след което да им бъде разработен бизнес-план безплатно.

Разходите за разработването се поемат от мярката "Предоставяне на съвети в земеделието". От областната служба за съвети в земеделието уточниха, че след като бъде разработен бизнес-планът, земеделските стопани трябва да се явят в областната служба и да подпишат предавателно-приемателен протокол за окомплектованите и попълнени документи, след което те могат да се подадат за одобрение в териториалното звено на разплащателната агенция, като така проектът се одобрява и се изплаща финансовата помощ.

По мярката за създаване на стопанства на млади фермери, субсидията, която се предоставя ще бъде в размер до 25 хиляди евро, която се изплаща на две части. Първата част в размер на 12 500 евро ще бъде предоставена след одобрението на проекта и подписването на договора за подпомагане с Разплащателната агенция.

Втората част от сумата ще бъде изплатена след третата година, но при условие че са изпълнени целите в бизнес-плана, които са заложени, и са увеличени икономическите единици на земеделските стопанства.

Задължителното изискване е стопанството да е увеличило размера си с три икономически единици, като субсидията е в размер на 2500 евро за всяка новоприбавена икономическа единица. "Ако стопанството не изпълни целите си и земеделският производител на може да постигне целите, заложени в бизнес-плана, субсидията, която му е била изплатена, подлежи на връщане. Изключение правят възникнали форсмажорни обстоятелства каквито са природните бедствия", уточни Деян Дончев.

По мярката за агроекологични плащания ще бъдат подпомогнати различни дейности, целящи опазването на околната среда като биологично растениевъдство, пчеларство, управление на недоизпасани земеделски площи, опазване на редки породи животни, мерки за борба с ерозията. За различни видове дейности плащанията са за площ и брой на животни.

В края на месец април в Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново ще се приемат и заявки по мерките за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране и създаване на организации на производителите.

 

 

 

AGRO.BG

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.