1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разследват фермери от Първомай за злоупотреба с европари

Разследват фермери от Първомай за злоупотреба с европари

Наказанието може да бъде от 3 до 10 години затвор

Досъдебно производство за злоупотреби с пари от еврофондовете е образувала районната прокуратура в Първомай срещу петима замеделски производители. Разследването проверява всеки от стопаните за документна измама по схемата за единно плащане на площ.

Делото е под специалния надзор на пловдивската апелативна прокуратура и Върховната касационна прокуратура. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал в прокуратурата в Първомай за извършени злоупотреби от петимата земеделски производители, занимаващи се предимно с животновъдство.

По първоначални данни има разминаване в заявените и реално обработваемите площи за добив на сено. Разследването ще установява дали стопаните са измамили при попълването на документите. Предстои проверка и в областната разплащателна агенция за това дали са замесени и длъжностни лица, подчерта прокурор Миглена Кюрова. Тя уточни, че злоупотребите са за сравнително малки суми.

Резултатите от разследването ще са известни до края на август. Ако се стигне до повдигането на обвинения за попълване на документи с невярно съдържание, свързани с финансиране от еврофондовете и ако тези обвинения бъдат доказани в съда, земеделските производители могат да бъдат наказани с 3 до 10 години затвор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.