1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разяснителна кампания на тема „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури“ стартира БАБХ

Разяснителна кампания на тема „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури“ стартира БАБХ

Снимка:

Продуктите, произведени чрез интегрирано управление на вредителите сe обозначават със специална маркировка

Разяснителна кампания на тема „Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури“ стартира БАБХ на 21 април. Обучението на фермерите ще се проведе в 28-те области на страната и е финансирано по мярка 111 „ Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“ от ПРСР за периода 2007- 2013 г.

Докато в другите европейски страни понятието Интегрирано управление на вредителите е познато сред земеделците, у нас малцина занаят какво означава то.

Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ „Интегрираното управление на вредителите е междинен етап между конвенционалното земеделие и биоземеделието. То взима методи на водене на борба и от двете направления. Има няколко основни различия при него в сравнение с конвенционалното земеделие. Те се изразяват в агротехническите мероприятия, нехимични методи за контрол, като разбира се използват и химични методи за контрол, сорта който се засажда, почвения състав, балансираното торене като част от мерките за ограничаване на болестите и неприятелите по време на вегетация. В интегрираното управление на вредителите  се използват и биоагенти – полезни насекоми, акари и нематоди за биологичен контрол на основните вредители“.

Продуктите, произведени чрез интегрирано управление на вредителите сe обозначават със специална маркировка. Цената им също е различна, в сравнение с конвенционалните.

Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ "Първото обучение от разяснителната кампания на агенцията стартира на 21 април в София-област. То се проведе под егидата на Областната дирекция по безопасност на храните. На обученията земеделските производители научиха как се прави интергрирано управление на вредителите, как могат да произвеждат по различен начин своята продукция, да я маркират и да я реализират на пазара“.

След обучението земеделските производители ще получат безплатен сертификат. До момента няма нито едно заявление, но от агенцията са на мнение, че след информационната кампания и у нас ще има интерес към това интегрирано производство.

Предстоящите обучения по дати и градове вижте в прикачения файл...

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.