1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива остават без съществени изменения

Речните нива остават без съществени изменения

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще е предимно слънчево. Преди и около обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места там краткотрайно ще превали. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 30°- 35°.
 
През денонощието от 8 ч. на 19 август  до 8 ч. на 20 август, водните нива на наблюдаваните реки в голяма част от страната са останали без съществени изменения. Незначителни повишения, в резултат на валежи и работата на хидротехническите съоръжения, са отчетени в Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн, във водосборите на реките Огоста, Искър, Марица (р. Чепеларска), Арда, Места. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Над праговете за високи води са водните количества в долното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +39 см;

Черноморски басейн: Не са регистрирани изменения на водните нива;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -21 см до +23 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -6 см до +23 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи, във вечерните часове на 22 и на 23 август, се очакват повишения на речните нива, като по-съществени е възможно да бъдат  във водосборите на реките: Огоста – горно течение, Искър – средно и долно течение, Вит – горно  и средно течение, Осъм – горното течение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 22 и на 23 август се очакват повишения на водните нива на реките във водосборите на: р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. На 23 и на 24 август ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 21 и 22 август ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24 август ще бъде около средномногогодишната стойност. Днес  и през следващите 1-2 дни нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. В периода 23-26 август са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосбора, като по-значителни са възможни на 24 и 25август във водосбора на р. Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на речните нива в целия басейн.

Източнобеломорски басейн: От вечерните часове на 22 и 23 август, в резултат на валежи, са възможни повишения на речните нива в басейна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водното количество на р. Бяла река при гр. Смолян може да достигне до жълтия праг на внимание в следобедните часове на 23август, а на р. Черна река при гр. Смолян до жълтия праг на внимание във вечерните часове .

Западнобеломорски басейн: Днес  и през следващите 1-2 дни речните нива ще останат без съществени изменения или ще се понижават. От 22 август  вследствие на валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосбора на р. Струма, в долното течение на р. Места и в пиринските й притоци.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.