1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива постепенно ще се повишават

Речните нива постепенно ще се повишават

Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води

Днес  ще е без валежи, а речните нива постепенно ще се повишават. В утрешния ден  се очаква снеготопене с количества от 3 до 5 литра на квадратен метър,  изключение ще прави  Югозападна България с количества  от 1 до 3 литра.

През денонощието (от 8:00 часа на 26.01. до 08:00 часа на 27.01) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води. Около праговете за ниски води са водните количества в горните течения на реките  Вит, Осъм,  Голяма река (Дунавски басейн) и Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -36 см до +28 см;

Черноморски басейн: от -11 см до + 13 см;

Източнобеломорски басейн: от -20 см до +50 см;

Западнобеломорски басейн: от -4 см до +5 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН  в Дунавски басейн днес и през следващите два дни нивата в речните  басейни ще започнат постепенно да се повишават, в резултат от снеготопенето. Днес по-значителни повишения се очакват във водосборите на реките западно от р. Огоста, долното течение на р. Искър, долното течение на р. Вит и долното течение на р. Осъм. На 28.01 и 29.01 ще има по-значителни повишения на реките в целия  Дунавски басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 28, 29 и 30.01 около средната многогодишна стойност. В резултат на снеготопенето ще има повишения на водните нива на реките в средната и долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 28, 29 и 30.01 около средномногогодишна стойност. В резултат от снеготопенето се очакват краткотрайни повишения на водните нива. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира  водно количество в долното течение на реката на 28, 29, 30 и 31над средномногогодишната стойност. От обедните часове на 27.01 ще започнат повишения на нивата, вследствие снеготопене. По-значителни повишения се очакват на 28 и 29.01. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В Черноморския басейн  днес и през следващите два дни поради снеготопене,  нивата на водите във водосборите на реките: Добруджанските реки,  Провадийска и Камчия ще се повишат. По-значително  на 28.01 и 29.01.

В Източнобеломорския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките в целия басейн ще се повишават. По-значително  в периода 28-29.01 в долните течения на притоците на р. Марица, което ще повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Повишения в резултат на частично снеготопене, ще има и в горните течения на реките Тунджа и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива под праговете за внимание и под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорския  басейн  днес и през следващите два дни, в резултат от снеготопене, ще започнат повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни повишения се очакват в периода 28-29.01.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.