1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще са без съществени изменения

Речните нива ще са без съществени изменения

Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще е без валежи. През нощта срещу понеделник и в понеделник, на места – главно в Западна България, ще превали дъжд. Количествата ще са от 1-2 до 10-15 л/кв.м. Във вторник валежи ще има на повече места из цялата страна. Количествата в западната половина ще са предимно от 1-5 л/кв.м, на отделни места в планините и планинските райони – до 10-15 л/кв.м. В Източна България валежите ще са предимно 5-15 л/кв.м.

През последното денонощие водните нива на реките в по-голяма част от страната са останали без съществени изменения. Повишения с до + 10 см, вследствие на валежи са регистрирани на отделни измервателни пунктове в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейни и в по-голяма част от пунктовете в Западнобеломорски басейн. По-значително повишение от + 45 см е регистрирано на р. Искър при гр. Нови Искър (Дунавски басейн). По-значителното понижение от - 79 см отчетено на р. Въча при м. Забрал (Източнобеломорски басейн) е вследствие работа на хидротехнически съоражения. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 32 см до + 45 см
Черноморски басейн: колебания от - 14 до + 14 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 16 см до + 10см
Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 11 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавски басейн днес и през следващите 2 дни нивата в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Днес все още са възможни незначителни повишения на речните нива в долните течения на реките разположени западно от р. Вит, както и във водосбора на р. Русенски Лом, вследствие на оттичане. Утре са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит. От вечерните часове на 11 октомври се очакват нови повишения в целия басейн, като по-съществени повишения са възможни на 12 октомври във водосборите на р. Бели Лом (водосбора на р. Русенски Лом) и добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 9, 10 и 11 октомври ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 9, 10 и 11 октомври, че водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности и под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 октомври водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес се очакват краткотрайни повишения във долните части на водосбора. Нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. От утре нивата и в долните части на водосбора ще започнат временно да се понижават. От вечерните часове на 11 както и на 12 и 13 октомври се очакват нови повишения във водосбора, като по-съществени се очаква да бъдат във водосбора на Бели Лом на 12 октомври. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн:
днес все ще са възможни незначителни повишения на водните нива в долните части на водосборите от басейна, вследствие оттичане. На 10 и 11 нивата в басейна ще останат без изменения или ще се понижават. От вечерните часове на 11 и на 12 октомври се очакват нови повишения на нивата в басейна, като по-съществени повишения са възможни във водосборите на северночерноморските реки на 12 октомври.

Източнобеломорски басейн:
днес и през следващите 2 дни нивата в басейна ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 11 и на 12 октомври са възможни крактотрайни повишения на нивата на реките в басейна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Според последните симулации се очаква водното количество на р. Черна при Смолян да достигне прага за внимание в късните часове на 11 октомври.

Западнобеломорски басейн:
незначителни повишения са възможни до сутрешните часове днес в долните течения на р. Струма и р. Места. На 10 и 11 октомври, вследствие на валежи се очакват нови краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.