1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се понижават

Речните нива ще се понижават

Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) през изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без изменения. Незначителни колебания в резултат на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени в Източнобеломорския басейн, във водосборите на р. Марица и р. Арда. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн колебания от -22 см до +9 см;

Черноморски басейн: понижения с до -71 см;

Източнобеломорски басейн: колебания от -15 см до +12 см;

Западнобеломорски басейн: колебания от -5 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще продължат да се понижават или ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водни количества на 03, 04 и 05 октомври около и под средномногогодишните стойности. Днес и през следващите три дни речните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: водни количества за 03, 04 и 05 октомври около и над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите три дни речните нива ще продължат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

 Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 03, 04, 05 и 06.10.2017 г. ще бъдат под средномногогодишните стойности. Днес (02.10) и през следващите 3-4 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите три дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще продължат да се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите три дни нивата в басейна ще се понижават или ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

 На 2 октомври 2017 г. Не се очакват опасни метеорологични явления в страната.

Информация за наличните обеми в комплексните и значими язовири, които се следят в МОСВ:

Съгласно приложение №1 към чл.13 ал.1, т.1 от Закона за водите, комплексните и значими язовири са 53 броя. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 02.10.2017 г. е 3797,6 млн. м3 и представлява 58,5 % от сумата на общите им обеми. Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване – 79,5% от общия им обем;
  • напояване – 42,1% от общия им обем;
  • енергетика – 67,7% от общия им обем

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.