1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се повишават

Речните нива ще се повишават

През денонощието нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения

Днес ще е без валежи. Утре в Северна България, по Черноморието и в Централна Южна България снеготопенето ще е от 3 до 5 литра на квадратен метър.

През денонощието (от 8:00 часа на 25.01 до 8:00 часа на 26.01) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Протичащите водни количества в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води. Около праговете за ниски води са водните количества в горните течения на реките Вит, Осъм, Голяма река (Дунавски басейн) и Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -65 см до +85 см;

Черноморски басейн: от +12 см до -4 см;

Източнобеломорски басейн: от -51 см до +42 см;

Западнобеломорски басейн: от -4 см до +4 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн са започнали  повишения на речните нива. По-значителните, вследствие снеготопенето се очакват в периода 27-29.01.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 27, 28 и 29.01 около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 27, 28 и 29.01 около средномногогодишната стойност. От днес ще започнат повишения във водосбора вследствие снеготопенето. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира високи стойности на нивата и водните количества в долното течение на р. Русенски Лом вследствие работата на хидротехническите съоражения. Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30.01 ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще са без съществени изменения до обедните часове на 27.01, след което ще започнат повишения - резултат от снеготопенето. По- значителни повишения се очакват на 28 и 29.01. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В Черноморски басейн са започнали повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни, вследствие на снеготопенето, се очакват в периода 27-29.01.

Източнобеломорски басейн са започнали повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни, вследствие на снеготопенето, се очакват в периода 28-29.01.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира водни нива под праговете за внимание и предупреждение.

В Западнобеломорски басейн днес в резултат на снеготопенето, се очаква да започнат повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни се очакват в периода 28-29.01.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.