1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се повишават

Речните нива ще се повишават

В събота в крайните югоизточни райони дъждът ще намалява, неделята ще е без валежи

За днес от НИМХ е обявен жълт код  за дъжд в четири  области: БУРГАС, ЯМБОЛ, ХАСКОВО И КЪРДЖАЛИ!

Днес до обяд ще вали с  количества между 10 -20 л/кв.м., в крайните южни райони на страната до 35 л/кв.м. Постепенно валежите ще отслабват, а след  обяд от запад  ще започнат да спират. В събота в крайните югоизточни райони дъждът ще намалява,  неделята ще е  без валежи. След полунощ и утре до обяд ще продължи да вали дъжд с очаквани нови количества до 15-20 л/кв.м. В Б ургас след полунощ и утре до обяд  количествата валежи ще са около 15 л/кв.м., в крайните южни райони до 25 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 21 октомври до 8 часа на 22 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишили, по- значително в долните течения на Огоста и Искър,  с +17 см, във водосбора на р. Марица с до + 58 см. Протичащите водни количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни води. В долното течение на реките Огоста, Вит, в средното и долно течение на р. Марица, както и притоците в горното течение на р. Струма, водните количества са около праговете за високи води. Около праговете за ниски води остават водите  в горното течение на реките Искър, Вит, Осъм, Провадийкса, Факийска и Арда.

Регистрираните изменения на  нивата на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

В Дунавски басейн колебанията на водните нива са от -23 см до +33см;

В Черноморски басейн колебанията са до +1/-1 см;

В Източнобеломорски басейн измененията на речните нива от -14 см до +58см;

В Западнобеломорски басейн нивата са се изменяли от +22 до -8см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

За Дунавски басейн  днес и през следващите 1-2 дни се очаква повишенията на водните нива в басейна да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичането на реките. По-значителни повишения се очакват за реките западно от река Огоста (Арчар, Лом, Цибрица), Огоста - горното течение, Искър, Вит, река Осъм - горното течение, Янтра и Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 23, 24 и 25 октомври около и над средната многогодишна стойност. По-значително покачване на водните нива ще има на реките във водосбора над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества на 23, 24 и 25 октомври около и над средната многогодишна стойност. Днес и утре се очаква покачване на нивата в горната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира ниво за долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26 октомври около и над средномногогодишната стойност. Следващите 2 дни се очакват повишения, по-значителни на 23 октомври, в горните части на водосбора, а на 24 октомври- в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В Черноморския басейн днес и утре са възможни повишения на Черноморските реки като по-съществени ще са тези за реките Провадийска, Камчия и Южночерноморските реки.

В Източнобеломорски басейн днес и утре се очакват значителни повишения на реките: Тунджа – горно и средно течение, Марица – средно и долно течение, р. Арда – целия водосбор. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нивата в средното и долно течение на река Марица да се повишат значително в периода 23-26 октомври и да преминат жълтите прагове. Пика на високата вълна ще премине през гр. Пловдив около полунощ на 23 срещу 24 октомври, при гр. Първомай в сутрешните часове на 24 октомври, при гр. Харманли в сутрешните часове на 25 октомври и при гр. Свиленград в сутрешните часове на 25 октомври.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, за днес сутринта, ниво на р. Черна при гр. Смолян под жълтия праг за предупреждение. Водното количество на р. Елховска при гр. Рудозем ще премине под жълтия праг за предупреждение също днес сутринта. Водното количество на р. Елбасан дере при гр. Крумовград  ще премине под жълтия праг за предупреждение днес на обяд.

В Западнобеломорския басейн днес и утре са възможни значителни повишения на реките Места и Струма в целия им водосбор.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.