1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Редица браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ подкрепят министър Иванов

Редица браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ подкрепят министър Иванов

Всички организации в своите позиции заявяват кредит на доверие към министър Иванов и отменят планираните стачни действия

Редица браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ заявиха своята подкрепа за министъра на земеделието д-р Иван Иванов, в писмени позиции. Членовете на асоциациите са обсъдили предложенията, които той е отправил към тях.

Браншът настоява да се подобри политиката и отношението към сектора, както като финансова подкрепа, така и за решаване на всички административни и организационни проблеми, които срещат производителите.

В писмото се казва още, че се очаква да бъдат изпълнени поетите ангажименти, от страна на ръководството на Министерството на земеделието, за заявяване на компесаторни  мерки в Брюксел и/или в България, във връзка със завишените цени на торове, препарати, горива, електрическа енергия, за да бъде възможно отделните производства в сектор „Плодове и зеленчуци“ да продължат да съществуват. Декларацията, е  подписана  от   Съюз на дунавските овощари, Асоциация български пипер, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Добруджански овощарски съюз, Национална био асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на овощарите в България.

Подкрепа за  министър Иванов е заявена и от Националната асоциация на картофопроизводителите /НАК/. Членовете на организацията благодарят за проявеното разбиране и професионалното отношение към проблемите на картофопроизводителите, причинени от пазарните сътресения, във връзка с последствията от COVID  и  поскъпването на енергоносителите, както и основни суровини при производството, вследствие на войната в Украйна.

Всички организации в своите позиции заявяват кредит на доверие към министър Иванов и отменят планираните стачни действия, в очакване на поетите ангажименти.

Позицията на браншовиците е в отговор на  заявената готовност  на ръководството  на Министерството на земеделието за открит диалог с представителите на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.