1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Референдум: За или против опити с животни в Швейцария

Референдум: За или против опити с животни в Швейцария

Страната има един от най-строгите закони, регламентиращи експериментите

На 13 февруари швейцарците ще гласуват в референдум дали в страната да бъдат забранени опитите с животни. Забраната е поискана от гражданска инициатива, която освен това настоява да не се внасят продукти, разработени след експерименти с животни. 
 
В Швейцария опитите с животни са разрешени, подобно на много други държави. Те се правят за разработването на нови лекарства и терапии, които да послужат при лечението на хора и животни. В същото време страната има един от най-строгите закони, регламентиращи експериментите. В него е записано, че провеждането на опити се разрешава само, ако резултатите не могат да бъдат получени по друг начин. Освен това ползата за обществото трябва да оправдава причинените на животните мъки.
 
Застъпниците на евентуалната забрана настояват тези опити да бъдат прекратени и да се търсят алтернативни методи за тестване на нови медикаменти и терапии, както и изследванията, които се правят без опити с животни, да получават същата финансова подкрепа от държавата, както тези с животни.
 
Противници на инициативата аргументират, че ако бъде наложена забрана, в Швейцария няма да има нови лекарства, нито за хората, нито за животните, в това число ваксини срещу различни заболявания. Ще бъдат ограничени или изнесени в чужбина и научните разработки на препарати за растителна защита. Срещу забраната е и самото правителство, което препоръчва на гражданите да я отхвърлят. Властите смятат, че искането не само застрашава научните изследвания, но и ще попречи хората и животните в страната да се възползват от бъдещи достижения на медицината. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.