1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Референтната лаборатория в София потвърди африканска чума в пробите от отстреляното диво прасе край Кайнарджа

Референтната лаборатория в София потвърди африканска чума в пробите от отстреляното диво прасе край Кайнарджа

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира втори случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра. Дивото прасе с необичайно поведение бе открито и отстреляно на 24 октомври 2018 г. в близост до граничното съоръжение с Румъния. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на африканска чума по свинете (АЧС).

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в същия район, в съответствие с действащото законодателство.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени  най-вече към дивата популация.

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Всичко за заболяването африканска чума по свинете, развитието на заболяването, мерките за предотвратяване разпространението и ликвидиране на болестта може да намерите на сайта на БАБХ тук: https://bit.ly/2qd0JBn

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.