1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реформата в горския сектор скоро ще приключи

Реформата в горския сектор скоро ще приключи

Днес беше официално открита седмицата на гората

 

В Националния исторически музей, резиденция "Бояна", официално беше открита Седмицата на гората. На събитието присъстваха президентът Георги Първанов и министърът на земеделието Нихат Кабил.

При откриването президентът отбеляза усилията на служителите в горския сектор за намаляването пожарите и за пресичане на незаконното им изсичане. Държавният глава отбеляза и приноса им при подобряването на екологичното състояние на българските гори. Първанов допълни, че работещите в сектора са издигнали авторитета на България като дестинация за ловен туризъм.

От своя страна, министърът на земеделието Нихат Кабил заяви, че служителите в горския сектор са продължили усилията за значителното намаляване на бракониерското изсичане. Вече е време да завърши реформата в горския сектор, която да носи максимум приходи в него и да осигури ефективното управление и стопанисване на българската гора, каза още в приветственото си слово министърът.

С около 10 на сто са нараснали приходите от дейностите в горите през 2005 г. в сравнение с предходната година. Съставени са 22 638 акта за нарушения в горите през 2050 г., 471 преписки са изпратени в прокуратурата. 13 горски служители са пострадали сериозно при нападения от бракониери.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.