1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Регионалният млечен борд се учредява след седмица в Плевен

Регионалният млечен борд се учредява след седмица в Плевен

Учредителното събрание ще се проведе на 21 септември

 

В млечния бранш още от месец март се говори за създаването на Регионален млечен борд. Поради неразбирането от страна на млекопроизводителите от необходимостта от борд, обаче, учредяването му беше забавено.

На 10 септември се проведе предварителна среща на млекопроизводители, млекопреработватели и търговци на мляко и млечни продукти. В срещата участваха представители от Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска област. Привлечени бяха и специалисти от научните среди в областта на млекопреработването. Основната цел на срещата беше да се разясни необходимостта от създаването на млечен борд според изискванията на ЕС. В момента по линия на Евросъюза тече анкетиране на млекопроизводители и млекопунктове. Предстои такова да бъде проведено и в млекопреработвателните предприятия. Анкетите ще послужат за база при изготвянето на регистри. Тези, които отговарят на изискванията и са членове на Регионалния млечен борд, ще могат да получат квоти за мляко.

На срещата стана ясно, че подобни срещи вече са проведени и в останалите области и там са определени делегати, които ще ги представляват в Регионалния млечен борд. Седалището на структурата ще е в Плевен.
Инициативният комитет по създаването на Регионален млечен борд обяви, че учредителното събрание ще се проведе на 21 септември. /в-к Посредник

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.