1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Регионално сдружение учредиха бубопроизводители в Ловешко

Регионално сдружение учредиха бубопроизводители в Ловешко

Негови членове станаха 27 селскостопански производители от Ловешка област

 

Регионално сдружение на бубарите "Осъм" бе учредено в Летница в петък. Негови членове станаха 27 селскостопански производители от Ловешка област. В понеделник документите за регистрация на Регионалното сдружение на бубарите "Осъм" ще бъдат подадени в Ловешкия окръжен съд. 
Предвижда се през октомври производителите, които ще гледат буби, да сключат договори с представители на "Дунавска коприна" - Русе за изкупуване на бубите, стана ясно по време на учредителната сбирка. Договорите ще са за 15 години и освен изкупуване на пашкулите ще включват техническа помощ за тяхното отглеждане. На учредяването в Летница присъства и представителят на клъстера от Русе "Българска коприна" Катя Горанова. Тя разясни на местните хора как да създадат регионално сдружение на бубопроизводителите и какво ще съдържат договорите за отглеждането на копринени буби, които клъстерът ще изкупува. "Производството е изключително перспективно, защото в Ловешко има много черничеви дървета, а след влизането на България в ЕС през 2007 година всеки бубопроизводител ще получава по 137 евро субсидия за 20 кг пашкули", каза Катя Горанова.
Клъстерът "Българска коприна" е обединение на бубари, текстилни и шивашки фирми, които работят заедно в един бранш и затварят цикъла - от производството на суровината до продажбата на готова продукция. За да се включат стопаните от Ловешко в клъстера, трябваше да учредят регионално сдружение. /posredniknews.com/

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.