1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Регистрирана е Българска национална асоциация на производителите на шафран

Регистрирана е Българска национална асоциация на производителите на шафран

Интересът към шафрановия минзухар продължава да е голям

Вече е регистрирана Българска национална асоциация на производителите на шафран. Нейното седалище е в Кърджали, съобщи за Агро ТВ предприемачът Хасан Тахиров. 

Интересът към шафрановия минзухар продължава да е голям. Конкретна държавна подкрепа засега обаче в тази посока няма. Възможностите за този тип производство Тахиров представи на форум в Ардино, посветен на преспективите за развитие на региона. Той бе организиран от Местната инициативна група. Фермерите от Родопите обаче трудно биха се наели да отглеждат цветето.

Според Хасан Тахиров, държавните институции бавно решават по какъв начин да окажат подкрепа за отглеждането на шафрановия минзухар. Затова предприемачът от Кърджали предлага на онези, които искат да се занимават с този бизнес, да започнат с малки площи и със собствено финансиране. 

Малките луковици са доста по-евтини, но при тях цъфтежът ще настъпи на 2-та, 3-тата година, обяснява Хасан Тахиров. Той е провел няколко срещи и с представители на Иранското посолство, които имат готовност да помогнат на експертно ниво по отглеждането на шафрановия минзухар. След като Българска национална асоциация на производителите на шафран вече е факт, предприемачът от Кърджали планира провеждането на голям форум в София.

Шафрановият минзухар - възможен ли е у нас...

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.