1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Реките ще се понижават или ще останат без значителна промяна

Реките ще се понижават или ще останат без значителна промяна

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН ) днес превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количества - между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони са възможни по-интензивни валежи, до около 15-20 л/кв.м. През почивните дни - без валежи.

През изминалото денонощие от 8 ч. на 8 юли до 8 ч. на 9 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна.

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на Огоста и  Искър (Дунавския басейн), Южните Черноморски реки (Черноморския басейн), на  Марица – горно течение,  Арда – горно и средно течение (Източнобеломорски басейн), на  Струма и  Места (Западнобеломорски басейн) са с водни количества около праговете за ниски води.

Водните количества на реките във водосбора на  Вит - горното течение, Русенски Лом (Дунавския басейн), Провадийска,  Камчия и  Ропотамо (Черноморския басейн),  Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от -10 см до +1 см.

Черноморски басейн: водните нива са се понижавали с до -5 см;

Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от -58 см (р. Марица при Белово) до +5 см.

Западнобеломорски басейн: в поречията  Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива от -4 см до +2 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без значителна промяна.

Дунавски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Според моделираните водни количества за р. Искър на 10, 11 и 12 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за 10, 11 и 12 юли  ще бъдат около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката  за 10, 11 и 12 юли  ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водните нива ще останат без значителна промяна. Водните количества ще са под прага внимание.

Черноморски басейн: водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн: водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на  Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните количества в басейна на Арда ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн:  днес в резултат на прогнозираните интензивни валежи ще има краткотрайни повишения на водните нива в рилските и пиринските притоци на  реките Струма и  Места и в средното течение на Места. Водните нива в останалата част на водосборите в басейна ще се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

За повече информация: http://hydro.bg/ .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.