1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рекорден брой посетители са разгледали “Агра 2008”

Рекорден брой посетители са разгледали “Агра 2008”

Увеличението е с 13.5% спрямо миналата година, когато гостите бяха 29 853

 

33 897 посетители разгледаха "Агра 2008", сочат данни от информационната система на Международен панаир Пловдив. Това е рекорд в 17-годишната история на Международната селскостопанска изложба.

Увеличението е с 13.5% спрямо миналата година, когато гостите бяха 29 853. Най-много посетители чужденци са регистрирани от Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Това потвърди оценката на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, че  "Агра" вече е най-успешната селскостопанска изложба на Балканския полуостров.

Пловдив, Стара Загора и София са градовете с най-голям дял сред посетителите от България – над 40%. "Агра 2008" е привлякла и много специалисти от Северна България.

С 6% спрямо 2007 г. се е увеличил делът на собствениците на фирми и представители на висшето управленско ниво, които са дошли да се запознаят с новостите, представени на изложбата. 821 компании от 40 държави показаха най-модерните машини, оборудване, технологии и продукти за селското стопанство от 19 до 23 февруари в панаирния комплекс в Пловдив.

Най-голям е бил интересът към браншовете растениевъдство, селскостопанска техника и инвентар, агрохимикали и животновъдство, научна дейност и разработки. Най-продавани са били консултантските услуги, комбайните и тракторите, според мнението на изложители, предлагащи земеделска техника.

Увеличеното търсене на консултантски услуги се обяснява със стартиралото финансиране на проекти на фермери, които ще получават средства от еврофондовете и от програми на държавния бюджет. Най-масово е било посещението през втория и третия ден на "Агра 2008".

Как изложители и посетители оценяват 17-то издание на Международната селскостопанска изложба ще стане ясно през следващата седмица, когато ще бъдат обобщени данните от социологическото проучване.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.