1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Резитбата на градските дървета в Добрич се прави след експертна оценка

Резитбата на градските дървета в Добрич се прави след експертна оценка

Снимка:

Тя е по искане на граждани и цели безопасността им

Община Добрич информира, че всички резитби на дървета, които се извършват напоследък в града, се правят по искане на граждани и след извършена експертна оценка. Това стана ясно от общинския сайт.

„Резитбите са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост“. Така те отговарят на постъпилите от гражданите запитвания.

Всъщност през зимния период се извършва т. нар. скелетна резитба - премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата, казват от Община Добрич. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града ни, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане, допълниха още тя. От институцията разясниха, че това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите,  ясените и други видове дървета.

Припомняме, че по улица „Витоша” липите бяха скелетно изрязани преди 2-3 години. „В момента дърветата имат нови, безопасни корони и нито едно не е загинало. Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали. Но това е само психологически ефект. Дърветата са садени преди около 45 години и повече и едно цяло поколение е израснало заедно с тях. Подрязването на градски дървета е нормалният начин за поддържане на уличните насаждения“, категорични са от общината.

Община  Добрич не разполага с нужния ресурс да се справи с разрушените от корените настилки и неизползваемите заради дебелината на стволовете тротоари. Затова и се извършва този тип обезопасяване на короните.

В графика за скелетни резитби влизат още улиците „Хан Крум” и „Георги Бенковски”, като след допълнителна преценка могат да бъдат включени и други.

Средната възраст на насажденията, особено в централната градска част, надвишава 45 години. „За дърветата, растящи в природна среда това е възраст на разцвет, но за тези в градска среда, подложени на много стресови фактори, в тази възраст деградацията започва да взема превес“, казват от институцията.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.