1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РИОСВ - Русе официално вече е без директор

РИОСВ - Русе официално вече е без директор

Снимка:

Все още не е ясно кой ще наследи освободения пост

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе официално вече е без директор – Лилия Атанасова от днес, 25 ноември не е на поста. Пред медиите тя заяви, че решението да хвърли оставката си, е лично, а молбата си за напускане е депозирала преди месец. Атанасова допълни, че след оттеглянето си ще се занимава с научна и консултанстска дейност. Все още не е ясно кой ще наследи освободения  пост.

На срещатата с русенските медии Лилия Атанасова уточни, че не е само личният мотив, не било за пренебрегване и огромното напрежение през последните месеци. Това се е случило въпреки подкрепата от страна на ресорното министерство. Тя не потвърди, но и не отрече официално, че оставката ѝ е свързана и с наболелия през последните години проблем за замърсяването на въздуха в Русе. 

По думите на Атанасова месец септември, е бил най-критичният, защото екипът е бил в четири патови ситуации в четири различни населени места – Русе, Разград, Ситово и Главиница. Бившият директор на Екоинспекцията коментира, че натрупаното напрежение е в резултат от несвършена работа на екипа. Тя допълни, че по евро проекти са отпускат средства, а със самосиндикални решения на кметове, съоръжения са спрени и може да се стигне до екологични катастрофи.

Всъщност за проблема с отпадните води и езерото Агро ТВ съобщи още през юли. Тогава собствениците на умрелите крави не приеха, че смъртта е настъпила вследствие на антракс. Според тях причината  се крие в зараза, тръгнала от водоема до пасището, където се вливали отпадните води на Ситово, както и на едно от големите млекопреработвателни предприятия. Месеци по-късно – темата с антракса отшумя, а кравите в Ситово продължиха да умират. Фермерите дори вече нямат надежда, че истината, каквато и да е тя, ще излезе наяве. Някой от тях дори коментираха, че заразата, без значение точно каква е, е умишлено разпространена, за да се съсипе бизнесът на по-дребните животновъди. Екипът на Агро ТВ ще продължи да след темата в търсене на истината.

Автори: Теодора Узунова, Силва Агопян

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.