1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РИОСВ-Стара Загора извърши проверка по сигнал за добив на подземни богатства в границите на защитена зона по Натура 2000

РИОСВ-Стара Загора извърши проверка по сигнал за добив на подземни богатства в границите на защитена зона по Натура 2000

Проверката се извърши със съдействието на органите на МВР

РИОСВ - Стара Загора извърши незабавна проверка по постъпил сигнал за незаконен добив на подземни богатства в границите на защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

На място бе установено, че на около 150 метра от стената на язовир „Метрокук” в землището на град Твърдица, област Сливен се добиват подземни богатства – доломити, а строителният материал се товари на камион. Експертите на РИОСВ – Стара Загора са взели GPS-координати на мястото на добива.

Проверка на снетите координати установи, че дейността по добива попада в границата на защитена зона „Река Блягорница” от мрежата Натура 2000, с което е засегнато част от  местообитание на Европейски лалугер, предмет на опазване в зоната.

Извършваната дейност не е съгласувана с инспекцията в Стара Загора, съгласно изискванията на Закона за опазване на околната среда.

РИОСВ-Стара Загора ще предостави цялата информация за установеното нарушение на чл. 278в от Наказателния кодекс на Окръжна прокуратурата в град Сливен. За случая ще бъде информиран и кмета на община Твърдица, съгласно компетентността му по Закона за подземните богатства.

Проверката е извършена в края на миналата седмица със съдействието на служителите на Районното полицейско управление – Твърдица за установяване самоличността на извършителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.