1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РИОСВ-Варна ще предложи обявяването на нова защитена местност

РИОСВ-Варна ще предложи обявяването на нова защитена местност

Пролетното ботурче е рядък вид многогодишно тревисто растение

 

РИОСВ-Варна ще предложи на министъра на околната среда и водите да бъде обявена нова защитена местност с цел съхраняване на застрашения и рядък вид – пролетна циклама, съобщиха от инспекцията.

На 8 март тази година при проверка на пазара за цветя до катедралния храм в центъра на град Варна бе констатирана продажба на пролетна циклама (ботурче) в големи количества. По данни на нарушителите цветята са набрани в местността "Сини вир", община Дългопол.

При извършена проверка на терен е установено находище на редкия вид, намиращо се до района на природната забележителност "Сини вир" в землището на с. Цонево, община Дългопол. Експертите от РИОСВ-Варна ще извършат подробни проучвания на територията, където е намерила условия за развитите пролетната циклама и нейната популация.

Пролетното ботурче е рядък вид многогодишно тревисто растение с грудково коренище, който е включен в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).
Видът е защитен и за него е забранено брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри в техните естествени области на разпространение. Забранява се и притежаването, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница и търговията на взети от природата екземпляри. Тези забрани важат за всички жизнени стадии на растението./focus-news.net
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.