1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Роднини на хора от изпълнителната и законодателната власт са усвоявали пари по програма САПАРД

Роднини на хора от изпълнителната и законодателната власт са усвоявали пари по програма САПАРД

 

Трима депутати и един зам.-министър признаха вчера, че фирми на техни роднини са получавали пари по програмата САПАРД. Те обаче заявиха, че не виждат нищо нередно в това, и отрекоха да са лобирали за проектите им.

Миналия петък ЕК спря финансирането по програмата САПАРД заради съмнения в злоупотреби.

Зам.-министър Димитър Пейчев, който отговаря в земеделското министерство за усвояването на еврофондовете, каза, че фирмата на неговата съпруга е била подизпълнител на проект, финансиран по САПАРД. "В ЕС всеки, който работи прозрачно, професионално и по правилата, има право да работи. Да се разведем ли и да нямаме деца, и да нямаме родители ли?", попита риторично той. Според него изобщо не може да става дума за конфликт на интереси.

Фирмата на съпругата на депутата от НДСВ Бойко Боев е получила около 70 000 лева по САПАРД. В същото време дъщерята и зетят на народния представител работят във фонд "Земеделие", от чието решение зависи финансирането. В своя защита Боев обясни, че не можел да нареди за кого да се омъжи дъщеря му, а зет му работел във ведомството, преди да се запознае с нея.

Венцислав Върбанов също призна, че фирми на негови роднини са получавали пари от европрограмата. "Взимат и ще продължат да взимат, защото това им е бизнесът. Тук не става въпрос за лобиране, защото не може да се лобира. Ако един проект не е качествен, ако този проект не е направен спрямо изискванията, не може просто с един телефон да се реши въпросът", разпалено обясни депутатът, който е и бивш земеделски министър.

Върбанов уточни, че родителите му са в селскостопанския бизнес отпреди той да влезе във властта. И подчерта, че няма ограничения за кандидатстване по САПАРД.

Шефът на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов пък заяви, че е давал експертни съвети на асеновградска изба, в която от години работи съпругата му. Избата спечелила няколко проекта по САПАРД, но Моллов не получил каквато и да било изгода. "Не само не се срамувам, че съм помагал с експертния си опит, а се гордея, че моята област Пловдив е първенец по усвояване на средства от САПАРД", заяви шефът на жълтата ПГ.

Моллов заподозря, че зад атаките срещу страната ни в Брюксел стоят опозицията и силите, които отсега се готвят да поемат управлението на страната. Целта била да се забави програмата за развитие на селските райони, която може да влезе в сила само след приключването на САПАРД и по която страната ни очаква да получи 3.2 млрд. евро.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.