1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ролята на лабораториите в системата на БАБХ за официалния контрол беше представена на международна конференция в София

Ролята на лабораториите в системата на БАБХ за официалния контрол беше представена на международна конференция в София

По време на конференцията бяха разгледани актуални теми, свързани с предизвикателствата за акредитацията на лабораториите, породени от пандемията

Структурата и дейността на лабораториите в системата на БАБХ, тяхната значимост за официалния контрол, както и дългата им история бяха представени на международната конференция „Акредитация в условията на криза“, организирана от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ (ИА БСА).

Форумът се състоя на 2 и 3 декември 2021 г. Събитието бе открито от Красимир Киряков, заместник-министър на икономиката. Сред официалните лектори бяха Морийн Лог - президент на Европейска организация за акредитация, Емануел Рива, председател на Международния акредитационен форум, д-р Томас Факлам, бивш председател на ЕА и ИАФ, отговарящ за изпълнение на Проекта „Една организация IAF/ILAC“, директорите на Националните органи по акредитация на Република България, Република Хърватска и Република Сърбия, представители на МЗХГ, МРРБ, БИС и бизнеса. 

По време на конференцията бяха разгледани актуални теми, свързани с предизвикателствата за акредитацията на лабораториите, породени от пандемията. Обсъдени бяха също управлението на извънредни събития и сътрудничеството на ИА БСА на международно и национално ниво.

На събитието д-р Любка Лазарова, директор на дирекция „Лабораторен контрол“ в Агенцията по безопасност на храните представи дейността на лабораториите в системата й. Тя подчерта значимостта им за официалния контрол, провеждан от БАБХ, тяхната дълга история. Д-р Лазарова напомни, че Националните референтни лаборатории (НРЛ) на БАБХ са признати организатори на междулабораторни сравнителни тестове от ИА БСА. В тази си функция НРЛ провеждат междулабораторни сравнителни тестове, като средство за доказване на техническата компетентност на акредитираните лаборатории в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.