1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румънец си поиска част от Пирин

Румънец си поиска част от Пирин

Фека Диму извади документ от 1835 г. за собственост на 150 000 дка гори край гр. Сандански

 

Фека Диму от град Констанца, Румъния, поиска половин Пирин. Той показа документ за собственост от времето на Османската империя. Диму настоява да му се реституират 150 000 дка гора в местността Каменица край гр. Сандански. В землището попада една от най-посещаваните пирински хижи "Беговица".

Румънецът се надява съдът в курортния град да му присъди въпросните земи, тъй като бил наследник на Михай Мишо. Именно той, според документа от 1835 г., е владеел всички тези площи. Г-н Диму смята, че реалният имот е 450 000 дка, но той скромно иска да му се върнат само една трета от тях. Между другото родът на майка му е от тукашното село Бождово.,

Претенциите на румънеца изненадаха непериятно служителите в общинската служба "Земеделие и гори" в гр. Сандански, чиновниците от управлението на парк "Пирин" и от Регионалното управление по горите в Благоевград. "Вярно е, че румънецът показа документ от 24 юни 1835 г. за покупка на имота, което е било удостоверено от тогавашния мелнишки митрополит Григорий. Фека Диму обаче не е представил документ, че някой да е плащал данъци на този имот от тогава до сега, коментираха от общинската служба "Земеделие и гори". Според нейния началник Бойко Лалев, с такива документи, които са още отпреди Освобождението ни от турско робство, не може да се предявяват никакви искове за земеделска земя. Още повече, че има и Закон за национализация на горите от 1924 г. За случая са уведомени експерти в Министерството на земеделието и горите."Сигурен съм, че няма правно основание съдът да върне тези земи на румънеца, колкото и да му се иска", категоричен е г-н Лалев.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.