1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румъния е внесла близо 120 тона заразено свинско месо от Ирландия

Румъния е внесла близо 120 тона заразено свинско месо от Ирландия

Заразеното месо е поето от малките преработватели и от месарниците и е почти невъзможно да бъдат проверени всички

Близо 120 тона заразено с диоксин свинско месо от Ирландия са влезли в Румъния, заяви заместник-началникът на Националните санитарно-ветеринарни власти Чутак Ласло, съобщи електронното издание на вестник "Зиуа". "За около 40 тона беше потвърдено, че са стигнали до склад в Клуж чрез френска фирма и са разпределени към 37 фирми в 24 окръга", посочи Чутак. Той допълни, че е потвърдено също, че 74 тона месо, внесено през Унгария, също идва от Ирландия и е заразено с диоксин.

Заразеното месо не е достигнало до никой голям преработвател в Румъния, заяви председателят на Румънската асоциация на месопреработвателите Сорин Миня. "Всички големи месопреработватели в Румъния бяха уведомени незабавно при влизането в страната на 3,6 тона месо от Ирландия. След това те провериха всички внесени количества и досега никой не е съобщил, че е преработвал внесено от Ирландия месо", заяви Миня.

Той посочи също, че заразеното месо е поето от малките преработватели и от месарниците и е почти невъзможно да бъдат проверени всички.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.