1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: Над 90% от длъжниците на ДФЗ ще бъдат отписани заради липса на нарушения

Румен Порожанов: Над 90% от длъжниците на ДФЗ ще бъдат отписани заради липса на нарушения

Снимка:

Обнародвана е наредбата, според която отпада изискването за платени данъци, за да бъдат отпуснати субсидии на земеделските производители и фермерите

Над 90% от фирмите, които са вписани в книгата на длъжниците на Държавен фонд “Земеделие”, нямат открити нарушения и ще бъдат отписани. Това обяви изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов по време на среща с ръководството на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ). Отписването ще става при съвместни действия от страна на ДФЗ, АФКОС (Националното звено за борба с измамите с европейски средства) и Върховната касационна прокуратура. В книгата има над 200 длъжници на фонда, които имат да връщат пари, каза Румен Порожанов. Общата сума на дължимите средства надхвърля 241 млн. лв.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев попита дали вкараните 98 фирми в книгата, които са предимно от месарския бизнес могат да кандидатстват по новия прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Румен Порожанов отговори, че докато не приключи разследването и не бъдат отписани от книгата на длъжниците не може да се кандидатства. Той допълни, че на последното заседание на Управителния съвет на фонда са разгледани случаи на лозаро-винарски предприятия, които да бъдат отписани от книгата на длъжниците.

Изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов обяви още, че е обнародвана наредбата, според която отпада изискването за платени данъци, за да бъдат отпуснати субсидии на земеделските производители и фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.