1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: ОСП ще бъде основен приоритет на българското председателство

Румен Порожанов: ОСП ще бъде основен приоритет на българското председателство

Първото заседание на Съвета по време на Българското председателство ще бъде на 29 януари 2018 г.

България ще предложи серия от тематични дебати по отношение на Общата селскостопанска политика. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на Съвета на ЕС във формат „Земеделие и рибарство“.

„Ще се спрем не само върху основните елементи, предложени в Съобщението на Комисията, но и върху тези, които отсъстват от него. Надявам се да намерим обща основа в рамките на този обмен, да отправим ясни послания и насочим Комисията при изготвянето на бъдещата законодателна рамка. Като председател на Съвета смятам да осигуря условия за информиран и прозрачен дебат, чрез който позицията на Съвета да бъде ясно чута. Важно е да имаме споделено разбиране по общите ни цели, по важността и приноса на ОСП и необходимите финансови ресурси, които да гарантират постигането на целите ни и вбъдеще“, подчерта министърът.

Първото заседание на Съвета по време на Българското председателство ще бъде на 29 януари 2018 г. и България смята да започне още тогава дебата по същество, стана ясно още от думите на Порожанов.

По време на двустранна среща министър Порожанов запозна Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните  Витенис Андриукайтис с основните цели на българското председателство. Сред тях са продължаването на работата по досието за ветеринаромедицинските продукти и свързаното с него досие за медикаментозни фуражи.

Приоритет във ветеринарната област са единното и цялостно управление в областта на здравеопазването и хуманното отношение към животните. Българският министър покани еврокомисаря да гостува в София в началото на март, когато ще се проведе важна конференция посветена на ролята на дивите животни в контекста на здравеопазването на животните. Това е една от стратегическите теми, които ще се разглеждат по време на българското председателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.