1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Русенската земеделска камара настоява за цена 180-200 лева за тон пшеница

Русенската земеделска камара настоява за цена 180-200 лева за тон пшеница

 

Русенската земеделска камара чрез своя председател проф. Д. Русев отправи вчера писмо до министър - председателя, до председателя на Народното събрание, министъра на земеделието и горите и председателя на парламентарната комисия по земеделие, в което се изразява искане и позиция във връзка с предстоящата жътвена кампания и пазара на основни продукти.

Управителния съвет на Камарата и нейните членове заявяват безпокойство по отношение забавянето или неокончателното решаване на въпроси, свързани с производството и реализацията на селскостопанското производство и повишаване на неговата рентабилност. Отчита се добрата техническа готовност за жътвената кампания, но не е установен пазар за зърнените култури. “Наложително е Държавният резерв да излезе на пазара с оглед спешното му раздвижване", се изтъква в писмото. Русенската земеделска камара настоява за цена 180-200 лева за тон пшеница според качествените показатели и 180 лева за тон при пивоварния ечемик. От камарата настояват от 1-ви юли да се въведат преференциални цени на горивата за земеделските производители, както и да отпадне защитното вносно мито за торове от 1-ви август, тъй като продукцията се оскъпява много.

Подкрепя се предложението на други земеделски производители относно отпускане на субсидия от 5 лева на декар за пшеница. Трябва да се преодолее забавянето в изплащането на субсидиите за пролетните култури.

Лошото състояние на напоителните системи налага промени в закона, касаещи сдруженията за напояване, смятат още русенци.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.