1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Русия няма да забранява вноса на месо от ЕС

Русия няма да забранява вноса на месо от ЕС

 

Русия няма да налага забрана на вноса на месо от европейски страни от 1 април и търси компромис с Брюксел по отношение на безопасността на храните, заяви говорител на руската служба за ветеринарен и растителен контрол Росселхознадзор.
" Надяваме се да постигнем компромисно решение с ЕС по тези въпроси. Въпреки това трябва да сме сигурни в безопасността на храните и ефективността на гаранциите за вноса, които ЕС предоставя ", каза говорителят Алекси Алексенко.
Службата за ветеринарен и растителен контрол поиска от ЕК да представи до 31 март планове за всички страни членки за наблюдение на опасните и забранени вещества в животинските продукти. Тя поиска и информация за изминалата година.
Шефът на Росселхознадзор, Сергей Данкверт, каза за Ройтерс, че службата ще бъде принудена да спре вноса от тези страни, които не предоставят изисканата информация.
"Всичко зависи от отговора на ЕС. Ако ЕС не предаде данните от наблюденията за някои определени страни, ще изпратим допълнителни искания за тях", каза Алексенко.
Той отказа да коментира дали ще бъде наложена забрана за внос в бъдеще, ако страните членки не се съобразят с исканията.
Русия наскоро призова нови инспекции за 12 страни членки, след като ЕС гарантира безопасността на храните им.
Данкверт каза, че след като се върнат инспекторите, Русия ще затегне контрола върху вноса на храни на границите си и може да въведе допълнителни забрани за страни, където има епидемии на животински болести.
Този месец Росселхознадзор наложи забрана за свинско и пилешко месо от германски месокомбинати и пуешка кайма от Франция, след като беше открита салмонела в някои пратки. Освен това е забранен вноса на месо от две американски фабрики и телешко от фирми от Унгария и Бразилия.
Още в края на 2005 г. Русия наложи ембарго върху вноса на месо от Полша, след като откри в полски камиони непроверено месо от Индия. Според Варшава ембаргото е политическо и затова тя от своя страна наложи вето на всички опити на Брюксел да подпише ново енергийно споразумение с Москва, докато не отпадне търговската забрана.
Представителите на ЕК и Росселхознадзор не успяха да постигнат споразумение по проблема в средата на март тази година, но обещаха да изготвят приемливо предложение до следващата среща на 31 март.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.