1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Русия отстъпи за вноса на европейското месо

Русия отстъпи за вноса на европейското месо

 

След седмици спекулации Русия най-накрая отстъпи за вноса на европейско месо. Това стана по време на срещата в Москва на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Маркос Киприану и руския министър на земеделието Алексей Гордеев късно във вторник вечерта. Двамата се договориха от 1 януари 2007 г. доставките на месо от ЕС за Русия да продължат както преди. Москва също така отстъпи от претенциите си да сключва двустранни търговски споразумения с основните страни -износителки от съюза.

Преди две седмици Русия заплаши да наложи ембарго върху животинските продукти от целия ЕС заради опасността от некачествени и опасни за здравето продукти от присъединяващите се България и Румъния. Въпреки крутите мерки, които Брюксел наложи на София и Букурещ, Москва обяви, че ще иска да подпише двустранни споразумения или да заложи на внос от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия. Във вторник обаче двете страни се споразумяха и по този начин ЕС се размина с опасността да загуби руския пазар. Годишната търговия на месо възлиза на над 2 млрд. евро, а 37 на сто от целия износ на телешко от съюза отива в Русия. Най-големите износители са Германия, Дания, Франция, Испания, Ирландия и Холандия. "Целта беше да намерим начин да минимализираме всички възможни рискове, но в същото време да поддържаме търговския поток", коментира Киприану. Руският му колега Гордеев допълни: "Утре ще седнем на масата и ще изработим текста на меморандума. Постигнахме разбирателство и отсега нататък нещата са чисто технически."

Меморандумът ще бъде подписан на 18 януари в Берлин. Тогава Русия ще проведе преговори с България, Румъния и Полша за евентуалното премахване на наложеното им ембарго. В споразумението с ЕС остава в сила искането на Русия на нейна територия да не бъдат внасяни продукти от двете нови членки. Европейските държави се задължават да не преизнасят българско и румънско месо за Русия. Според "Портал Европа" е възможно на 18 януари Москва да позволи на определени доставчици от двете страни да изнасят за руския пазар. На Полша пък беше наложено ембарго още миналата година заради заловени продукти с подправени сертификати.

Реакцията на Варшава за това, че ембаргото върху нейните продукти остава в сила, беше много остра. През ноември Полша използва правото си на вето и не позволи да започнат преговори за ново търговско и енергийно споразумение между ЕС и Русия именно заради забраната върху месото. Вчера тя ясно заяви, че ще отстоява правото си на вето, докато ситуацията не се промени в нейна полза. Опитът Варшава да бъде убедена да отстъпи от позицията си поне довчера беше неуспешен./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.