1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Русия забрани WWF

Русия забрани WWF

В прессъобщение на прокуратурата организацията е обвинена в намеса във вътрешните работи на Русия

С решение на руската прокуратура международната природозащитна организация WWF и нейния клон в страната са обявени за "нежелани", което на практика означава, че дейността им е забранена. 
 
В решението на държавното обвинение се казва, че под предлог, че се бори за опазването на природата, WWF възпрепятства индустриалното развитие в Арктика, добива на суровини в полярните региони и транспортната инфраструктура по брега на Северния морски път. В прессъобщение на прокуратурата организацията е обвинена в намеса във вътрешните работи на Русия. През март тази година Москва обяви WWF за "чужди агенти".
 
Тогава природозащитници от цял свят остро критикуваха руските власти, а от WWF обявиха, че ще внесат жалба в съда. Екоактивистите изтъкнаха своята продължила десетилетия дейност в полза на природата и защитата на видовете в най-голямата държава в света.
 
След началото на агресията срещу Украйна Русия още повече затегна репресиите срещу гражданското общество с целта да заглуши всякакви протести. За изминалите 16 месеца броят на поставените в т.нар. черен списък на чуждите агенти организации скочи четири пъти.
WWF отдавна е трън в очите на властите, особено със своите оценки за околната среда, които изготвя от няколко години. С тези доклади организацията иска да накара индустрията да работи по-екологично и да спазва законите. Друг упрек срещу WWF е, че финансира природозащитни организации, сложени в черния списък на чуждите агенти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.