1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. РВМС - Бургас, ще осигурява постоянно присъствие на дежурен екип заради птичия грип в Румъния

РВМС - Бургас, ще осигурява постоянно присъствие на дежурен екип заради птичия грип в Румъния

 

В Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ - Бургас, ще се работи по график, който осигурява присъствие на дежурен екип специалисти и в почивните и празничните дни, съобщи д-р Васил Перендибазов, главен официален лекар-община Бургас.

На тел 81 32 84 през работните дни ще се приемат сигнали за случаи на завишена смъртност при домашни птици или намерени мъртви пернати. През почивните дни и празниците ще има дежурен ветеринарен специалист на 0887 229 427. Това е част от превантивните мерки, които се вземат заради констатираното огнище на птичи грип в областта Тулча, Румъния. На свое заседание днес Общинската епизоотична комисия реши да се осъществява ежедневен контрол в населените места от общината по спазване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта. Особено внимание ще се обръща на изискването домашните птици да се отглеждат само в затворени помещения, така че да нямат контакт с други птици, а фуражът да се съхранява в закрити помещения. При констатиране на случаи на неспазване на забраната ще се сигнализира в Община Бургас и в РВМС за налагане на санкции.

Ветеринарната инспекция съвместно с представители на Държавно лесничейство, Сдружение на ловците и риболовците "Лебед" и РИОСВ ще осъществява ежедневен контрол върху здравословното състояние на дивите и прелетни птици. РВМС и РИОКОЗ ще осигурят информационни брошури за опасностите от контакт с диви птици и рисковете от заболяването, които ще се разпространят в населените места.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.