1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 10 процента се увеличава премията за тютюн

С 10 процента се увеличава премията за тютюн

По 2 лева на килограм ще получат тютюнопроизводителите, които отглеждат произход Северна България и тип Бърлей

 

В края на миналата седмица се проведе заседание на управителния съвет на фонд "Тютюн". На него беше взето решение за увеличение с 10 процента в сравнение с миналата година на премията за тютюн тип Ориенталски и тип Бърлей за реколта 2004. За стимулиране производството на двата типа тютюн беше определена премия в размер на 1.70 лв./кг за произходите Джебел, Неврокоп, Дупница, Мелник, Устина, Харманли, Крумовград, Източен Балкан и Тополовград. 1.80 лв./кг е премията, отпусната от фонд "Тютюн" за произходите Свиленград и Средногорска яка. По 2 лева на килограм ще получат тютюнопроизводителите, които отглеждат произход Северна България и тип Бърлей. 

За стимулиране на производството на качествен ориенталски тип тютюн и тип Бърлей беше определена премия в размер на 1.30 лв./кг за първа класа и 0.55 лева за килограм втора класа. За да получат премии обаче, тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани като такива, да имат квота, определена от кмета на общината, да имат сключен договор с търговци на тютюн, а произведеният от тях произход и тип тютюн да отговаря на заповедта на кмета на населеното място. 

За повишаването на конкурентноспособността и по-лесната реализация на ориенталските произходи тютюн беше определена целева парична подкрепа в рамките на 1.50-2.40 лв./кг за първа класа, 0.50-1.50 лв./кг за втора класа и 0.45-0.85 лв./кг за трета класа. За тютюн тип Бърлей целевата парична подкрепа за първа класа е 0.90 лв./кг, за втора - 0.50 лв./кг и 0.30 лв./кг за трета класа./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.