1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 2,60 лв. ще се премира през тази година килограм изкупен тютюн тип “Бърлей” от реколта 2005

С 2,60 лв. ще се премира през тази година килограм изкупен тютюн тип “Бърлей” от реколта 2005

С изплащането на паричната премия пряко на тютюнопроизводителите ще се постигне покриване на част от завишените производствени разходи на тютюнопроизводителите при запазено равнище на минималните изкупни цени от реколта 2004г.

 

С 2,60 лв. ще се премира през тази година килограм изкупен тютюн тип "Бърлей" от реколта 2005 и по 2,57 лв. средно ще е премията за кг. от различните произходи ориенталски тютюни.

 Това реши вчера на редовно заседание Управителният съвет на фонд "Тютюн". Ще се подпомогне производството и изкупуването на 36 314 тона тютюн, от които 31 914 тона тип "Ориенталски" и 4 400 тона – тип "Бърлей".

По 2,60 лв. ще е премирането за кг. от произходи Джебел, Неврокоп, Крумовград, а за останалите произходи – Дупница, Мелник, Устина, Харманли, Източен Балкан, Тополовград, Северна България, Свиленград, Средногорска яка – премирането ще е по 2,50 лв. на кг. Така подпомагането за тази година при ориенталските тютюни ще е с 0,39 лв. за кг повече от предходната реколта 2004г. или 18,01%, а за тип Бърлей, където подпомагането е 2,60 лв. на кг. – то ще е с 0,06 лв. повече от миналата година, или 2,36% по-високо от миналата година.

За първи път през тази година не се премира качество, тъй като годината беше тежка и голям процент от качествения тютюн беше унищожен, се отчете на заседанието. Производството се извършваше при неблагоприятни климатични условия – обилни валежи, наводнения, висока атмосферна влажност. Това се отрази на средните добиви и на качествената характеристика на реколтата, в резултат на което се реализира ниска средна изкупна цена и малки доходи от един дка.

С изплащането на паричната премия пряко на тютюнопроизводителите ще се постигне покриване на част от завишените производствени разходи на тютюнопроизводителите при запазено равнище на минималните изкупни цени от реколта 2004г. Ще се компенсира част от намалената средна изкупна цена резултат на понижаване на качеството на реколтата 2005г. и ще се увеличат доходите на около 62 хил. семейства, ангажирани в производството на двата типа тютюни – Бърлей и Ориенталски, стана ясно на заседанието на съвета.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.