1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 293 000 лева са глобени производители на яйца и пилешко месо

С 293 000 лева са глобени производители на яйца и пилешко месо

Комисията за защита на конкуренцията налага санкции за забранени споразумения

Оказва се, че  Съюзът на птицевъдите в България и “Градус” ООД - Стара Загора са съобщавали конкретни прогнози и препоръки относно равнищата на цените на пилешкото месо, като дори оповестявали конкретните моменти, в които цените следва да бъдат увеличени. Рязкото увеличение на цената на едро на пилешкото месо в началото на месец август 2007 г. е причина Комисията да се самосезира.

На пазара за производство на яйца, фирмите са изработили съвместен план за контролиране на пазара, както по отношение на прилаганите цени, така и по отношение на регулиране на обема на производство.

Провеждани са мерки с цел ограничаване, нарушаване или предотвратяване на конкуренцията. Съгласуваното повишаване на цената на яйцата през месеците юни-август на миналата година е толкова драстично, че тя е надминала и средно европейските цени, съобщават от Комисията за защита на конкуренцията.

В отделни периоди в рамките на 2002 г. – 2007 г., през които на пазара се е забелязвала тенденция на рязко намаление на цените, срещите между производителите на яйца и пилешко месо са зачестявали, а голяма част от дискусиите са приключвали с препоръки за определяне на минимални цени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.