1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 30 % се е увеличил пазарът на земеделски земи през 2006 г.

С 30 % се е увеличил пазарът на земеделски земи през 2006 г.

 

66 345 сделки за 594 349 дка земя, в т.ч. 559 хил.дка за земеделски нужди, при средна пазарна цена за страната от 169лв./дка са сключени през 2005 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов на откриването на конференция на тема: "Инвестиции в земеделски земи", съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите. По думите на зам.-министър Абазов това е най-високото ценово равнище от 1998 г. насам.
За сектор "Земеделие" няма да бъдат налагани ограничения, свързани с усвояването на договорените с ЕС финансови средства. Дейностите и мероприятията се извършват в договорените срокове и с необходимото качество, заяви още той.
"С 30 % се е увеличил пазарът на земеделски земи през 2006 г. При средна цена 200 лв./дка са сключени сделки за 1 млн. декара земя", съобщи зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова. Активизиране на пазара се наблюдава в на територията на цялата страна. В Североизточна се сключват 30 % от сделките за земеделски земя при средна цена от 240 - 250 лв./дка.
"Възникнала е необходимост от създаване на арбитражна структура, която да има за цел защита на двете страни в арендните отношения -ползватели и собственици, поради увеличаване на интереса към арендите през тази година", посочи д-р Бъчварова. За 2006 г. са сключени 146 хил. договора за 3, 3 млн. декара земя. Средните цени за Северозападна България е 28 – 30лв./дка. За Монтана цените са значително по-ниски – 5 до 8 лв./дка, каза още тя.
В момента се изпълнява проект между министерството и Кралство Нидерландия на тема "Стратегия за комасация в България". Задачата на проекта е да се представят варианти за конкретните действия, свързани с комасация на земеделските земи, съобразени с нашата реалност и условия. След установяването и стартирането на системите, поддържащи механизмите за подпомагане на земеделските стопани, следващата важна задaча е тази, свързана със създаването и поддържането на условия за развиване на национално и конкурентно земеделие, съобщи още зам.-министър Абазов.
Дискутирани теми по време на конференцията бяха дружествата за покупка на земеделска земя. Председателят на комисията за финансов надзор г-н Апостол Апостолов очерта правно - институционална рамка за развитие на дружествата, която е приета у нас началото на 2004 г. По този показател България изпреварва страните членки на ЕС като Германия и Англия, които ще имат такъв норматив след 1 януари 2007г.
Други разисквани теми бяха развитието на пазара на земеделска земя в България, покупки и продажби – цени и най-търсени райони, аренда, категоризация, управление на закупената земя и условия за усвояване на субсидии от арендатори./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.