1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С обща декларация приключи срещата на министрите на околната среда на Вишеградската четворка плюс България и Румъния

С обща декларация приключи срещата на министрите на околната среда на Вишеградската четворка плюс България и Румъния

Снимка:

Форумът се проведе на 12 и 13 май в гр. Леднице, Чехия

С подписването на декларация за съвместна позиция приключи срещата на министрите на околната среда на страните от Вишеградската четворка заедно с България и Румъния. Форумът се проведе на 12 и 13 май в гр. Леднице, Чехия.

Като председател на Вишеградската четворка Чехия постави темата за опазване на биологичното разнообразие, застрашено от нарастващата урбанизация, въздействието на земеделието, замърсяването и климатичните промени. Обект на дискусии бе и пакетът „Кръгова икономика“. Министрите обсъдиха необходимостта от сътрудничество между държавите и Европейската комисия за изготвяне на оценка на въздействията върху макроикономическите показатели, конкурентоспособността и функционирането на Единния вътрешен пазар. Както и необходимостта от по-добра координация на територията на Централна и Източна Европа.

На срещата бяха обсъдени още проблемите с преодоляване на кризите във водоснабдяването и осигуряването на вода за напояване. Както и засушаванията, опита от националните програми за борба с тях и мерките, които се взимат на национално и  европейско ниво за запазване на водните ресурси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.