1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Събирането на глоби от страна на държавата е неефективно

Събирането на глоби от страна на държавата е неефективно

 

Вече 10 месеца Националната агенция за приходите се занимава само със собствените си глоби, както е по закон, а другите ведомства не успяват да се справят със събирането на наложените от тях санкции

Тази година през първите 9 месеца за нарушения на нормативните документи за горите и за лова и за опазването на дивеча са събрани само 148 000 лв. Това е точно 5.7% от сумата по съставените актове, показва справка на Националното управление на горите (НУГ). Процентът е бил 9% за същия период на миналата година и 10% за предходните две години. Най-масовото нарушение е изсичането на дървета без разрешение. Често бракониерите са бедни роми. Те обикновено нямат пари да си платят глобите, поради което им конфискуват конете.
Когато наказан нарушител не си плати в срок глобата доброволно, съответната институция предава случая на Агенцията за държавни вземания /АДВ/. Ако се налага, АДВ може да отнеме и продаде имущество на длъжника. През 2005 г. само 6 от органите - ветеринарният и горският контрол, регионалните дирекции на вътрешните работи, ХЕИ, Пожарната и инспекциите по околната среда, са потърсили помощта на АДВ за неплатени глоби и такси за около 14 млн. лв. За същия период агенцията е успяла да събере едва около 1.6 млн. лв. През първите 7 месеца на тази година същите органи са се обърнали към АДВ за още 2.5 млн. лв., като събраните са 1.3 млн. лв. От агенцията не успяха да обяснят причините за ниската събираемост.
Не сме спирали дела заради това, че разходите по събирането ще са по-големи от приходите, съобщиха от пресцентъра на АДВ. По закон агенцията не бива да се захваща с принудително изпълнение, ако разноските по продажбата на имущество са несъразмерни с очакваните приходи. "АДВ никога не е отказвала да събира публични вземания, независимо от техния размер", увериха от агенцията.

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.