1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Събират молби от билкарите в Плевен

Събират молби от билкарите в Плевен

В началото на всяка година се извършва разпределение на количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване

 

Започна приемането на заявления за количествата за събиране и изкупуване на билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване за Плевенска и Ловешка област за 2009 г.

Заявленията трябва да бъдат представени в РИОСВ – Плевен, до края на тази календарна година. Към документите за заявка се изисква още отчет за годината - какви и колко лечебни растения под специален режим са изкупени.

До края на годината в РИОСВ – Плевен, трябва да се представи информация на кои пунктове ще се извършва събирането и изкупуването на билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, кои са отговорниците на пунктовете и какви количества са заявени за следващата 2009 г.

В началото на всяка година, първото тримесечие, се извършва разпределение на количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване. Режимът се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция. Ограниченията се отнасят за билки, събирани с търговска цел.

За територията, контролирана от РИОСВ - Плевен, през 2008 е разрешено само в Ловешка област събирането от естествените находища на лечебните растения под специалния режим на опазване и ползване червен божур, лечебна иглика, лазаркиня, лудо биле, лечебен ранилист, решетка.

Със заповедта на министъра на околната среда и водите изрично се забранява за територията на цялата страна събирането от естествените находища на бенедектински трън (пресечка), волски език, пролетен горицвет, лечебна дилянка (валериана), бодлив залист (популярен като бодлив чемшир), момина сълза, бял оман, бял риган, лечебна ружа и др.

При установяване на нарушение на заповедта глобата е до 3 000.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.