1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Събраха 534 000 лева от организиран ловен туризъм във Варненско и Добричко през 2006

Събраха 534 000 лева от организиран ловен туризъм във Варненско и Добричко през 2006

 

70 ловци, от които 80% българи, са посетили миналата година Дивечовъдна станция – Балчик, в село Батово. Те са проявили интерес към лов най-вече на благороден елен, муфлон, дива свиня и лопатар. Това разказа пред варненски журналисти инж. Калинка Тодорова, директор на станцията. Тя допълни, че се проявява интерес и към лов на пъдпъдъци, гугутки, бекаси и гъски. Въпреки редките случаи на бракониерство, все пак такива са констатирани и миналата година.

Дивечовъдната станция разполага със собствени ловни кучета, но голяма част от любителите на лова, особено чужденците идват със свои питомци. Нощувката на куче струва 5 евро, уточни Тодорова и допълни, че цената за българи и чужденци е една и съща. Между 40 и 50 евро плащат посетителите за нощувка в станцията. 50 евро излиза хранодена. 40 евро се заплащат за ловен водач и между 50 и 60 евро – за превозно средство. Т. е. срещу 185 евро, проявяващите интерес към лова могат да прекарат един ден в Батово.

През последните години българските ловци се увеличават, констатира Калинка Тодорова. Тя допълни, че се наблюдава интерес и от страна на англичани, които се вълнуват най-вече от пъдпъдъци, гургулици, муфлони и глигани. Преди два дни Дивечовъдната станция е посрещнала и румънци, информира Тодорова и допълни, че най-стриктните посетители са германците. Гост на станцията е бил и Слави Трифонов, който противно на очакванията се е справил много добре и е отстрелял благороден елен с тегло 112 килограма.

8 995 са българските ловци, осъществяващи организиран туризъм върху предоставените ловни райони на територията на Регионалното управление на горите -Варна. Свободните места на база 750 декара на ловец са 756 броя. По линия на организирания ловен туризъм през миналата година са ловували 1 099 ловци. Приходите от организирания ловен туризъм са 534 000 лева, а от българските ловци като такси за билети, разрешителни за лов и изпити – 146 000 лева. 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.