1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съхраняването на генофонда в растениевъдството ще бъде подпомогнато

Съхраняването на генофонда в растениевъдството ще бъде подпомогнато

Отпускат се едва 709 389 лева

 

Документи за подпомагане съхраняването на генофонда в растениевдството ще се приемат в областните поделения на Държавен фонд "Земеделие" от 15 юни до 30 септември, а субсидията ще се изплаща до 15 декември. Целевата субсидия в размер на 709 389 лв. се дава на земеделските институти към Националния център по аграрни науки /НЦАН/ за поддържане на генетичните ресурси. Финансовата линия е включена в списъка с държавни помощи, представен в Европейската комисия.

Средствата се предоставят за обезпечаване на разходите по отглеждането и поддържането на отделни култури.

В аграрните институти и регионалните центрове за научно обслужване към НЦАН на площ от 2857 дка се отглеждат и изучават селекционни материали от полски и трайни видове. В колекциите са събрани най-добрите постижения на съвременната българска и чуждестранна селекция. При полските култури образците са 107 241, при трайните видове - 43 500, при лозята - 9504 сорта и 87 подложки, при етеричномаслените и лекарствените култури – 60 селекционни форми, и при декоративната роза – 75 сорта.

Отпуснатият ресурс ще подпомогне запазването на националния генофонд в растениевъдството. Въпросът е, че сумата е твърде малка, за да отговори на действителните нужди за осъществяването на научната дейност. Така и подборът на онези, които ще стигнат до субсидиите, ще бъде доста затруднен.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.