1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съюзът на животновъдите в България е срещу блокадата на гръцката граница

Съюзът на животновъдите в България е срещу блокадата на гръцката граница

Животновъдите отправят молба за предприемане на мерки за опростяване на пропускателния режим за българските превозвачи на митническите пунктове

В официално писмо до министрите на земеделието, на вътрешните работи и на външните работи на Република Гърция, както и до всички браншови организации на животновъдите и земеделците в Република Гърция, в това число и до протестиращите им колеги, Съюзът на животновъдите в България изразява становище по протестите на границата с България. Писмото е изпратено от председателя на съюза Пенка Ботева и на вниманието на Министъра на земеделието и храните на България д-р Мирослав Найденов.

Съюзът на животновъдите в България декларира, че напълно разбира проблемите, които са проблеми и за всички животновъди и земеделците в цяла Европа. Същевременно подчертава, че в този момент министър-председателят на Република България Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов правят  огромни усилия да възстановят щетите и да подпомогнат сектора, изоставен от години. От съюза на животновъдите в България считат, че с протестните действия на техните гръцки колеги в момент на криза се засягат интересите на българските производители, като не се допуска селскостопанска продукция и млечни и месни продукти на територията на Република Гърция. Българските производители в момента разчитат и на минимален доход, а загубите до тук са необратими, е посочено още в писмото.

Животновъдите отправят молба за предприемане на мерки за опростяване на пропускателния режим за българските превозвачи на митническите пунктове, като същевременно изразява очакването си за помощ от всички евродепутати и шанс за диалог с представители на браншови организации, но не и чрез протест. В заключение в писмото си Съюзът на животновъдите в България изразява надежда, че общите им искания с гръцките им колеги ще бъдат чути и разрешени по начин подобаващ на всеки европеец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.