1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съмнение за Нюкясълска болест при птици в община Враца

Съмнение за Нюкясълска болест при птици в община Враца

Националната ветеринарномедицинска служба извършва епидемиологично проучване за псевдочумата

 

Съществува съмнение за възникване на заболяването Нюкясълска болест /псевдочума/ при птици, отглеждани във ферма тип “заден двор, намираща се в местността “Дружба”, община Враца, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

На 27.10.2008 год. в диагностичната лаборатория към Регионална ветеринарномедицинска служба /РВМС/- гр. Враца постъпва проба от умряла на същия ден кокошка. При извършената аутопсия на базата на настъпилите патологоанатомични изменения възниква съмнение за наличие на заболяването Нюкясълска болест /псевдочума/. Заболяването се характеризира с висока смъртност при птиците, но няма опасност за здравето на човека.

Екип от РВМС Враца незабавно посещава местността “Дружба”. С цел доказване на диагнозата експертите извършват хуманно унищожаване на отглежданите в двора птици. Взети са допълнително проби, които са изпратени незабавно за поставяне на диагноза в Националната Референтна Лаборатория за Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците в София.

Екип от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ също извършва епидемиологично проучване. Към момента няма завишена смъртност при птиците, които се отглеждат в местността “Дружба”, както и в останалите региони на страната.

Окончателните лабораторни резултати за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата се очакват в петък на 31.10.2008 год.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.