1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само 125 училища остават без безплатна закуска

Само 125 училища остават без безплатна закуска

В крайните столични райони едва сега избират доставчици на кифлите

 

Само в 125 училища от всичките 2057 у нас няма безплатни закуски по правителствената програма, показват проверки на МОН, които започнаха в края на ноември. Според резултатите най-много училища са започнали да раздават кифлите през октомври, а след първата проверка през ноември са се включили още 154 училища. Несебър е сред общините, в които програмата не се изпълнява. Там има 6 училища, в които децата остават без закуски, сочат данните на МОН. В 2 училища в община Цар Калоян изпълнението е нулево. В 7 учебни заведения в столичния район "Кремиковци" в момента избират фирма-доставчик, въпреки че е декември. Иначе в София училищата като цяло са покрити, може би в общините с малко ученици има проблеми при изпълнението, отчитат от екипа на министър Даниел Вълчев.

Едва 120 училища са успели да кандидатстват успешно за допълнителна субсидия за чаша топло мляко по линия на фонд "Земеделие", съобщиха вчера от МОН. Програмата е на ЕС и по нея се полагат по 9 ст. за дете. Така общата сума за безплатна закуска става 59 ст. България отдавна не успява да се справи с условията на инициативата и да усвоява средства по нея. Сега тя покрива 22 537 ученици.

От септември до 1 декември за безплатните закуски са похарчени 7.3 млн. лв. За трите месеца от тази учебна година за програмата са предвидени 10.3 млн. лв. От тях 3 млн. лв. бяха отпуснати спешно от излишъка след оплакванията на много общини от страната, че на дете вместо 50 ст. дажбата се е стопила до 35 ст. Тогава от МОН недоумяваха как средствата не стигат, след като парите са увеличени. Сега просветните експерти отчитат, че първоначално парите не са били разпределени правилно и някои общини са получили по-малко, отколкото им се полага. За 2009 г. са предвидени 28 млн. лв., но все още няма разбивки по колко стотинки ще се падат на дете.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.