1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само няколко десетки литра домашна ракия бе разсипана в знак на протест срещу акциза

Само няколко десетки литра домашна ракия бе разсипана в знак на протест срещу акциза

Обещават нови протести по Трифон Зарезан

 

Над 1000 души от санданското с. Катунци излязоха да протестират срещу въвеждането на акциза върху домашната ракия. Недоволството си те изразиха с изсипване на десетки литри джибри и алкохолна напитка.

В протеста се включиха представители на земеделските производители от всички общини на Пиринско. Според кмета на Катунци Георги Коцев законът за акциза върху етиловия алкохол обрича хората на глад.

Протестиращите носеха лозунги, на които пишеше "Не" на акциза", "Не погребвайте единствения ни поминък". Освен десетките литри ракия, в знак на несъгласие, бе изсипано и ремарке с оборски тор. Участниците в протеста се зарекоха, че ако до 9 февруари не бъдат изпълнени исканията на лозаро-винарите за отмяна на акциза, те ще се съберат на протестен митинг пред Народното събрание на 14 февруари /Трифон Зарезан по стар стил/.

Според новия закон за акцизите, домашната ракия се облага  от 1 януари т.г. Акцизът е от 2,20 лв./л, ако произведеното количество е до 30 л. Ако то е повече, ще трябва да платят 4,40 лв./л. Именно това предизвиква недоволството на производителите.

Ако налогът се запази в този размер, лозарството ще замре, убедени са местните производители. Според тях поне два-три месеца трябва да се изчака с въвеждането на акциза, за да могат хората да сварят ракията си от миналогодишната реколта от грозде. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Димитров (БСП) заяви, че няма възможности за отмяна на директивите на Евросъюза по отношение на акциза за ракията и е несериозно това да се превръща в проблем на членството ни.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.