1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само с големи надежди приключи САПАРД за Северозапада

Само с големи надежди приключи САПАРД за Северозапада

 

Дали е имало, или не програма САПАРД, земеделските производители от област Монтана не могат да бъдат съвсем сигурни като гледат машинния си парк и общия хал на производството си. Идеята на реформаторите беше да се подготвят проекти, които да бъдат съфинансирани от програмата, за да възроди селското стопанство, но вече в светлината на частния бизнес. Но този път интересът не можа да разклати феса, защото неговата процедура и изискванията се оказаха доста тежки и недостижими за дребните производители. Тоест, званите не бяха помазани, а само част от призваните. Така САПАРД се оказа една миражна възможност и дори и най-упоритите мераклии свиха знамената. Нещо повече - дори не им остана надежда, че бъдещето е по-оптимистично. Така една от основните цели на САПАРД не беше постигната - частично уедряване и модернизиране на земеделското производство.

Новините и за идващата година не са насърчителни и производителите не трябва да точат зъби за помощ от програмата, защото се оказва, че за много от тях тя просто е приключила. Приемат се проекти, които засягат само горските дейности, както и документи за подпомагане създаването на сдружения на производители. Сдружения обаче на практика липсват и по данни на специалистите се очакват само 3 създадени да подадат проектите си за одобрение. От Монтанско няма нито едно. За 2005 год. по втора и трета мярка ще има остатъчни пари, казват в края на годината от агенция САПАРД.

По останалите мерки приемът на проекти по европрограмата ще започне чак след като Европейската комисия одобри промяната на правилата за работа на програмата в съответствие с направените промени в националния ни план. Те са приети от първичния комитет на Еврокомисията, но решаващо ще бъде решението на ЕК, което се очаква да дойде до Коледа. С него на практика ще могат да тръгнат блокираните засега у нас мерки. Но за да тръгнат ще трябва да подпишем и финансовото споразумение за 2004 год., което трябва да стане в началото на 2005 год.

Вече няма да има купуване на земеделска техника с евросубсидия. Още от 1 юли миналата година мониторинговият комитет по САПАРД реши да не се приемат проекти за купуване на земеделска техника. Допълнителният бюджет по първа мярка е определено да отиде само за млечния сектор, а приоритет по втора мярка на програмата при равни други условия ще се дава пак на преработвателите на мляко и месо. По втора мярка бюджетът вече е разпределен - 50 млн. лева ще отидат за пазари, 25 млн. лева за кланици. Такова е решението след последния мониторингов комитет по САПАРД. Около 15 млн. евро ще бъдат прехвърлени за 2005 год. от горските мерки към млечния сектор, както също и от мярката за управление на водните ресурси.

В същото време вече се разбира, че агроекологичната мярка ще бъде голям зор за страната. По нея фермерите трябва да получават преките плащания за дейността си на основата на обработваема площ. Затова е и много трудно и неясно нейното акредитиране. Там е причината тази мярка се бави почти две години. Доколкото се разбира от коментарите на специалистите, тя е свързана хем със синхронизирането на нашето законодателство с европейското, хем с постигането на ЕС-нормите, които не са ни ясни в пакет, а и непрекъснато се изменят.

Така че беше прав онзи земеделец, който каза, че САПАРД е за богати, а не за бедни фермери./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.