1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само за три дни повече от 100 стопани са записани за субсидии за семена за слънчоглед

Само за три дни повече от 100 стопани са записани за субсидии за семена за слънчоглед

Предвидените средства за семена от черен маслодаен слънчоглед за страната са засяване на 2 милиона декара при норматив 3.50 лева на декар

 

От 21 февруари започна записването на земеделските производители за предоставяне на целева субсидия за подпомагане на земеделските производители за закупуване на сертифицирани семена от черен маслодаен слънчоглед реколта 2005, научихме от Илиян Илиев, директор на областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие". Само за първите три дни повече от 100 стопани вече са се записали и кандидатстват за тази субсидия. Целевата субсидия за закупуване на сертифицирани семена от черен маслодаен слънчоглед от новата реколта е в размер на 7 милиона лева за страната. За Плевенска област лимитът за закупуване на слънчогледови семена е в размер на 670 хиляди лева, уточни Илиян Илиев. И тази година общите условия за кандидатстване на земеделските производители за финансиране по краткосрочните финансови линии на ДФ "Земеделие" не са променени - те трябва да изрядни по отношение на предишни договорни задължения към фонда, да нямат неиздължени сметки към НОИ, както и да нямат публични задължения към държавния или към общинския бюджет. От областната дирекция на фонда припомнят още, че максималният размер на паричните средства, които всеки регистриран земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да получат за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв., а максималната площ, за която един земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да сключат договор с ДФ"Земеделие" за засяване на сертифицирани семена от слънчоглед, е 3 000 дка.

Предвидените средства за семена от черен маслодаен слънчоглед за страната са засяване на 2 милиона декара при норматив 3.50 лева на декар, пресмятат специалистите. 

Срокът за получаване на документи за кандидатстване по тази финансова линия в централното управление на фонда е 29 април, а срокът за усвояване на средствата по целевата субсидия е 20 май. 

Пак в понеделник беше открита и целевата субсидия за подпомагане на земеделските производители за закупуване на сертифицирани семена от пролетен ечемик реколта 2005. Субсидията за страната е в размер на 1 500 000 лв. Г-н Илиев уточни, че по тази целева финансова линия няма фиксирани лимити по области, а общите условия са същите като при целевата субсидия за закупуване на семена от слънчоглед. Субсидията от милион и половина лева за семена от пролетен ечемик се предоставя за засяване на 500 000 дка с ечемик при норматив от 3 лева на декар. 

Няма промяна и в изискването семената да сезакупуват от лицензирани по съответния ред търговци, припомнят още от ОД на ДФ "Земеделие". 

Срокът за получаването на пакетите с документи в централното управленеие на ДФ "Земеделие" е до 29 април, а срокът за усвояване на средствата по целевата субсидия е 20 май./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.